Kızlık zarı ya ha hymen, bazı toplumlarda bakirelik (kızlık) kanıtı olarak önem taşır. Kızlık zarı gerçekte, vajen gelişimi sırasında oluşan bir doku artığıdır. Bu delikli zar şeklindeki yapı, cinsel ilişki sırasında yırtılacağı gibi (kızlık bozulması), jimnastik, ata binme ya da bisiklete binme gibi durumlarda yırtılabilir.
Bazı kişilerde ise kızlık zarı doğuştan oluşmamıştır ya da açıklığı çok geniş olduğu için yırtık gibi görünebilir. Hymen, lokal anestezi altında hastanın kendi dokuları kullanılarak tekrar oluşturulabilir dikilir ya da onarılabilir. Kızlık zarı dikilmesi ameliyatı ile birlikte küçük dudakların cinsel estetik ameliyatı olan (labioplasti) ameliyatı da yapılabilir. Yırtılan kızlık zarının kendisinin dikilmesi mümkün değildir. Ancak vajina girişindeki dokular kullanılarak yeniden yapılabilir.
Yapılan operasyon kalıcıdır. Herhangi bir iz kalmaz. Kızlık zarı dikimi ya da dikilmesi işleminde ameliyatta eriyen dikişler kullanıldığından ameliyat sonrası dikiş alma işlemi yapılmaz. Ameliyattan sonra hemen yürüyebilir ve normal yaşamınıza dönebilirsiniz. Ameliyat sonrasında birkaç gün çok hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. Ameliyat sonrası ağızdan kullanılacak ilaç yazılır ve bir iki gün antibiotikli pansuman önerilir.
Kızlık zarı onarımı için bazı cerrahlar, flep yöntemi yerine sadece dikişlerle onarım yaparlar. Bu dikiş yöntemi sadece birkaç gün için geçerlidir. Bu onarımda ilişki ile kanama olmayabilir.
Bu nedenle kızlık zarı dikimi için geçerli olan yöntem, flep yöntemidir. Flep yönteminde aynı bölgeden hazırlanan dil şeklinde mukozal doku flebiyle kızlık zarı onarımı yapılır. Bu yöntemle kalıcı bir zar yapılmış olur. Ameliyat sonrası herhangi bir iz veya dikiş izi kalmaz. İlişki ile kanama oranı çok yüksektir. Ameliyat her zaman için yapılabilir. Yapılan zar kalıcıdır.
Mukozal doku flebi yönteminde kanama olasılığı % 95 civarındadır.